Musepack Forums  

Go Back   Musepack Forums > Main > MPC for Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 27 January 2005, 08:11 am   #1
micdev42
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Broughton, UK
Posts: 4
Default mpcenc command line switches

Hi,
Mr. Newbie here. I've just downloaded and installed the MPC encoder. I can't find any documentation on the command line switches to drive it. Sorry to be a bit thick but can someone point me to the URI?

Also - and I know I invite the wrath of the anti-WMP lobby :lol: - but having downloaded and run the Radlight direct show filter, how do I get WMP to play MPC files? Do I need to add a plugin? Where from?

Thanks very much.
Michael
micdev42 is offline   Reply With Quote
Old 27 January 2005, 09:48 am   #2
Seed
Musepack Nanny
 
Seed's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 168
Default

The Radlight filter alone, when it's installed, allows you to play .mpc files in WMP. As for encoding files, the link is on the main site and easy to see:

http://www.musepack.net/index.php?pg=enc

One more thing... If you intend to encode a lot of albums, wait 2 more days for a new version. With the latest encoder shared from the main site (1.15s), you also don't have to use --xlevel anymore. The encoder defaults to this option.

Good luck.
Seed is offline   Reply With Quote
Old 27 January 2005, 10:12 am   #3
micdev42
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Broughton, UK
Posts: 4
Default

Seed,
Thanks. I looked at the encoding page and didn't realise it was the definitive info. for switches. I've read it again and it makes more sense.

I'm using 1.15s at the moment, so I'll wait for the new version before encoding in anger.

Sorry to be a bit dim but...
I downloaded and ran the Radlight plugin. Fired up WMP10, tried to drop an MPC file on it (as I do with other media types) and it ignored it. Do I have to do anything else to 'install' it?
Thanks
Michael
micdev42 is offline   Reply With Quote
Old 27 January 2005, 01:30 pm   #4
Seed
Musepack Nanny
 
Seed's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 168
Default

I have tried version 8 and 9 (successfully) but not 10. Someone else might be able to give you a definite answer.
Seed is offline   Reply With Quote
Old 28 January 2005, 02:15 pm   #5
mll
Member
 
mll's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 24
Default

IIRC, when I once tried the radlight filter with WMP (9 or 10, dont rememeber), whata I did was: from WMP: open, select "all files" and chose a mpc file, then you had do say OK to a popup that said (in essence) "usually, WMP doesn't play MPC, but if you consider it's OK, tick the box", and voilą !

For the MPCENC stuff, you might find useful stuff at the tuto I made in http://mll02.cjb.net/musepack/, part "Parameter string explained"

Cheers,

MLL
mll is offline   Reply With Quote
Old 28 January 2005, 03:48 pm   #6
micdev42
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Broughton, UK
Posts: 4
Default

mll,
Thanks. Yes I've used your CDex tutorial to setup mpcenc - thanks very much..
Still can't get the radlight filter to work. I'm obviously doing something stupid. Let me have a read up on WMP plugins...
micdev42 is offline   Reply With Quote
Old 31 January 2005, 01:22 am   #7
Mr_Rabid_Teddybear
Member
 
Join Date: Sep 2004
Location: Bergen, Norway
Posts: 17
Default

The Radlight MPC filter should be installed and working just by running the installer. But as mll said above; it still doesn't make WMP recognize MPC files. You have to use the open files menu (drag & drop won't work), then choose "All Files" for filetype, then choose your MPC file, then click OK to a popup saying effectively something like "WMP doesn't recognize this filetype at all, but can proceed an attempt to play it if you really insist very hard". It will then play the file OK. At least this is what happened the one time I tested this with WMP 9 on XP sp1. I did it for testing. I don't like that player. Other downsides: WMP (using the mentioned filter) doesn't support MPC's apetags very well, and it doesn't know anything about replaygain. So you'll lose some of the formats prime features by using that player.

Why not do the smart and easy thing and dump that lousy player, and go for foobar2000 or Winamp instead....?
Mr_Rabid_Teddybear is offline   Reply With Quote
Old 31 January 2005, 06:08 am   #8
micdev42
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Broughton, UK
Posts: 4
Default

Mr Rabid Teddybaer (!)
Yes, I've just downloaded foobar2000 and am playing with it..
Thanks for the detailed instructions on WMP setup though. It's bugging me...
Now I want to get it to work!
Cheers
Michael
micdev42 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MPC Decoder - Command line switches ? Phoenix General 2 20 October 2004 06:06 pm
MPC switches. @muse General 3 04 August 2004 09:32 pm


All times are GMT. The time now is 08:03 am.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11 Beta 2
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.